Látogató számláló

1
3
8
7
2
4
7
CIKKEK

7 tévhit a páraelszívó vásárlás kapcsán

2018.06.22 13:28

  1. NEM KÖTELEZŐ KIVEZETÉST BIZTOSÍTANI A PÁRAELSZÍVÓHOZ, ELÉG HA EGY SZÉN FILTERREL HELYETTESÍTJÜK

Ez az egyik legelterjedtebb tévhit a modern páraelszívók kapcsán, ami ugyan nagyon jól hangzik, de hosszú távon tönkre teszi magát az elszívót és mivel a nagy mennyiségű pára, zsír és egyéb szennyeződés nem tud távozni megfelelően, egy idő után eltömődik. Tehát a szén filter, ugyan nagyon tetszetősen és praktikusan hangzik, mi semmiféleképpen nem ajánljuk, hogy ezt a megoldást válassza. Egy hosszútávon jól működő konyhai elszívóhoz elengedhetetlen a kivezető nyílás!

  1.  

    AZ ALACSONY TELJESÍTMÉNYŰ ELSZÍVÓK IS ELEGENDŐEK EGY KIS KONYHÁBA.

Ez bizony nagyon nem helytálló megállapítás, mint ahogy azt az első tévhitnél is kifejtettük. Az alacsony elszívási teljesítménnyel (150-200 m3/h) rendelkező páraelszívók, sajnos nem elegendőek egy komplett étel párájának, szagának elszívásához. Ha nem szeretnénk, hogy a konyhánk, nappalink, étkezőnk az aznapi ételünk szagával legyen tele, akkor mindenképp érdemes egy nagy elszívási teljesítménnyel (600-1200 m3/h) rendelkező elszívót választani. Arra, hogy nekünk épp mekkora elszívású teljesítményre van szükségünk, egy egyszerű képlet segítségével ki tudjuk számolni, mégpedig: (konyha szélessége (m) x szoba hosszúságával (m) x magasság (m)  x 15 ).

  1.  

    MINÉL NAGYOBB AZ ELSZÍVÁS, ANNÁL ZAJOSABB A PÁRAELSZÍVÓ.

Ez a tévhit ma már nem állja meg a helyét a páraelszívóknál. A modern páraleszívók, mint ahogy minden használati eszköz, fejlődik. Az elszívók többségét már lehet külső gyári elszívó motorral szerelni, amit a gépről ugyanúgy lehet vezérelni, mint a beépített motorost, ellentétben egy sima csőventilátorral, aminek a szabályozását általában csak külön szabályozóval lehet megoldani. Ezekből a gyári motorokból létezik olyan, amit például a padlásra lehet feltenni; ezáltal a motorzaj nem a konyhában jelentkezik, így az elszívás ugyan olyan teljesítmény mellett lényegesen csendesebben valósul meg. Ahol ez nem megoldható, oda még lehet választani a külső falra szerelhető, vagy a tetőre helyezhető kivitelek közül.

  1.  

    A LEGOLCSÓBB IS ELEGENDŐ, HISZEN ÚGYSEM HASZNÁLJUK SOKAT.

Ezt sajnos sokan szeretnék elhinni, gondolván, így még a pénztárcájuk is jól fogja érezni magát, de ez is egy tévhit. Leginkább önhitegetés, hiszen mindenki szeretné olcsón beszerezni a konyhai gépeket, és mivel ezeken a legkönnyebb spórolni, így sokan ezt teszik. Sajnos azonban egy olcsó páraelszívó (például „G” energiaosztályú) nemcsak, hogy rosszabb teljesítményt, de bizony magasabb számlát is fog eredményezni minden hónapban. Kis teljesítményű, nagy energia felhasználású motor, régi egyszerű égők a megvilágításhoz és máris többe kerül havi szinten, mint egy „C” energiaosztályú modell éves fogyasztása.

  1. A LEGTÖBB PÁRAELSZÍVÓ NEHEZEN TARTHATÓ TISZTÁN.

A konyhában, ahol főzünk, természetes, hogy folyamatos szennyeződéseknek vannak kitéve gépeink. Folyamatos takarítással kell védekeznünk a zsír, por és egyéb lerakódások ellen. Egy jó páraelszívót viszont könnyű takarítani, ezért a vásárláskor figyeljünk oda, hogy a mind a kialakítása, mind az anyaga megfelelő legyen az adott terméknek. A legkönnyebben a rozsdamentes acélt és az edzett üveget lehet takarítani, mindenképp ilyen terméket keressünk.

  1. Egy- vagy kétmotoros páraelszívót válasszunk?

A legtöbben úgy gondolják, hogy a kétmotoros ventilátorok jobbak, vagy nagyobb légszállításúak az egymotorosnál. Valójában az alapvető különbség az, hogy az egyikben 2 db axiális ventilátor van, aminek jó légszállítás mellett nincs nyomása, ezt csak olyan helyre ajánljuk, ahol a kivezetés max. 1 méter csőhosszon történik, az egy motorosokban viszont centrifugál ventilátor van, ami hosszabb csőszakaszon keresztül is képes a párás levegőt kinyomni, ezért mi ezeket a konyhai elszívókat szoktuk ajánlani.

  1. ZÁRT TÉRBŐL VAGY LAKÁSBÓL KI TUDJUK SZÍVNI A LEVEGŐT.

Nem lehet zárt térből levegőt kiszívni, bármekkora is a lakás vagy a ház, de akár egy csarnok, vagy pláza mérete. Egy jó konyhai elszívó egy óra alatt akár 1000 m3/h levegőt szív ki a lakásunkból. Ha ezt ki tudná szívni, levegő utánpótlás nélkül, akkor feltehetően pár perc után nem lenne a lakásunkban levegő. De mivel ezek ventilátorok és nem vákuumszivattyúk, így csak üresen pörögnek anélkül, hogy levegőt szállítanának, ezáltal a motorjuknak sincs hűtése, így idő előtt tönkre is mennek, amellett, hogy nem tudják ellátni funkciójukat. Ez nem csak a konyhai elszívókra igaz, hanem minden ventilátorra, legyen az WC, fürdőszoba, vagy bármilyen nagy ipari készülék.

 

További segítségért keresse szakboltunkat!