Hírlevél

Látogató számláló

0
8
0
5
5
4
1

Termékajánló

CIKKEK
2018.04.09 13:48

Hogyan tisztítsuk meg háztartási kisventilátorunkat?

Hogyan tisztítsuk meg háztartási kisventilátorunkat?

 

Azt már egy előző cikkünkben kifejtettük, miért érdemes szellőztetni lakásunkat, most azonban arról írunk, miért fontos tisztán tartani ventilátorunkat.

A nedves, poros sötét környezet melegágya a gombáknak, baktériumoknak, amik aztán komoly felső légúti megbetegedéseket okozhatnak, ami főleg az idősekre és kisgyermekekre lehet veszélyes. Gondolom, a legionella nevű betegségről (baktérium-csoportról) már mindenki hallott, de a penészgombák sem teremtenek túlságosan egészséges környezetet. A  következő probléma, hogy a levegőben lebegő porszemcsék, vagy például a háziállatok szőre eltömítheti a ventilátorok lamellázatát, avagy a berendezésbe épített légszűrő eszközöket, ami a szellőztető ventilátor légszállításának jelentős csökkenését okozhatja.

Belátható, hogy a szellőztető ventilátor teljesítménye jelentősen kisebb lesz a lecsökkent légszállítás miatt. Viszont miután nem tudja elérni a készülék az elvárt teljesítményt, többet fog üzemelni, magyarul indokolatlanul több energiát fog fogyasztani, ami nem jó sem az üzemeltető, sem a berendezés számára.

Még egy probléma. A por és a szenny rárakódik a szellőztető ventilátor lapátjaira, durván lecsökkentve a ventilátor szállítóteljesítményét, másrészt a szenny nem egyformán rakódik rá a lapátra, és ez a kiegyensúlyozatlanság a szellőztető ventilátor forgása közben felesleges zajt és vibrációt okoz a beltéri egységben.

 

Az egyszerű eset

Milyen lehetőségeink vannak a fent említett veszélyek és felesleges pénzkidobások elkerülésére? Először is házilagosan csak a készülék burkolatának gyengéd tisztítását próbáljuk meg elvégezni – nem javasolt a beltéri belsejében való önálló matatás. Erre inkább keressünk szakembert, aki tudja, hogy ha valahová nyúl, akkor az mit eredményezhet. Arról nem is beszélve, hogy ha véletlenül elfelejtjük lekapcsolni a szellőztető ventilátor betápját, akár halálos áramütést is szenvedhet a nem hozzáértő beavatkozó.

Kevésbé szennyezett berendezések esetében elegendő a mosható szűrő zuhany alatti kimosása, egyéb esetben a szűrő cseréje,valamint a szellőztető ventilátor felületének gyengéd tisztítása egy puha szőrű ecset segítségével.

Ezután tiszta, száraz ronggyal töröljük át a szellőztető ventilátor felületét, és hagyjuk teljesen megszáradni.

 

A durvább beavatkozás

Az erősen szennyezett szellőztető ventilátor esetében ez a gyengéd beavatkozás sajnos nem elegendő. Az ilyen berendezéseket le kell szerelni a falról.. A falon maradt csöveket és a beltéri egység kalorikus csatlakozóit célszerű szakszerűen leszigetelni, illetve ledugózni, hogy még véletlenül se kerüljön nedvesség.

A beltéri egységet a mosás után tökéletesen szárítsuk ki, és ellenőrizzük, hogy az elektronika nem kapott-e vizet. Ha kapott, azt is tökéletesen szárítsuk ki az utólagos kellemetlen meglepetések elkerülése végett. Ezután tulajdonképpen egy újbóli üzembe helyezési eljárást kell elvégeznünk.

Kültéri (rácsok, zsaluk)

A kültéri egység tisztítása is nagyon fontos feladat, elsősorban a rovarhálóval ellátott rácsok esetében.

 

Ide kattintva megnézhetnek egy videót, hogyan érdemes fürdőszba ventilátort takarítani.