Új jelszó kérése
Hírlevél
Látogató számláló
0
8
3
7
8
3
4
Termékajánló
CIKKEK
2018.09.05 14:27

Hővisszanyerős szellőztető berendezések

Hővisszanyerős szellőztető rendszerekről.

Az energiatakarékos épületek legfőbb jellemzője a zárt, légtömör épületszerkezet. A zárt helyiségekbe is biztosítani kell a megfelelő frisslevegőt, és el kell szállítani a keletkező párát, szén-dioxidot és egyéb felgyülemlő káros anyagokat. A ventilátoros szellőztetés legenergiatakarékosabb formája a hővisszanyerős szellőztető rendszer, amely szinte hőveszteség nélkül képes kicserélni a benti elhasznált levegőt frissre.

Az egyes helyiségekhez tartozó irányadó minimum térfogatáram értékek:

  • lakószoba: 60m3/h,
  • hálószoba: 50 m3/h,
  • gyerekszoba: 50/25 m3/h (egy, ill. két gyerek esetén),
  • konyha: 60 m3/h,
  • fürdő: 40 m3/h,
  • WC: 30 m3/h

A hővisszanyerős szellőztető berendezéseknél nagyon fontos a helyiségekbe bejuttatott szellőző levegő hőmérséklete. A jó komfortérzethez minimum 17 °C-ot, felső értéknek maximum 35 °C-ot lehet alkalmazni. Ez utóbbi akkor lényeges, ha az épületben a szellőzőrendszer légfűtésként is szolgál, illetve ha a szellőzőgépben az utófűtés működik.

Jelentősen növelhető a komfortérzet és csökkenthető az energia felhasználás talaj-levegő hőcserélő alkalmazása esetén. Esetleg ha szükséges, célszerű lehet utófűtő alkalmazása is. Ez a megoldás sajnos veszteséges, mert az elektromos vagy melegvizes fűtőt működtetni kell, de viszont nem kell lemondani a megfelelő szellőztetésről a leghidegebb téli napokon sem.

A fűtött helyiségeken átvezetett, légcsatornák falán keresztül a levegő tovább melegedhetett ez javítja a komfortérzetet, de viszont kedvezőtlenül alacsony hőmérséklet alakulhat ki olyan helyeken, ahol a légcsatornák fűtetlen tereken vezetnek át, ezért ebben az esetben körültekintően kell szigetelni a csatornát.

A tapasztalatok szerint a légcsatornákban áramló és a környező helyiség levegője közötti hőcserejelentős. Ez káros, ha a légcsatornában áramló melegebb levegő hőtartalma nem hasznosul. Ezzel szemben előnyös, amikor ez pótlólagos fűtésként működik.

 

Alábbi linken találja hővisszanyerős szellőztető berendezéseinket:

https://ventilatoraruhaz.unas.hu/sct/858339/Hovisszanyero-szellozteto-berendezesek

 

További kérdése esetén, keressen fel bennünket elérhetőségeink egyikén.

Webáruház készítés