Hírlevél

Látogató számláló

0
8
0
6
3
2
2

Termékajánló

CIKKEK
2019.01.24 09:19

Konyhai szellőztetők

Sokan, mikor saját étteremről álmodnak a pincérek öltözékén és a tökéletes fogásokon túl a hangulatos berendezést, a kényelmes székeket, esetleg a bárpultot látják maguk előtt. Valószínűleg a tervezés során is ezek állnak össze először lelki szemeink előtt, ahogy rakosgatjuk össze az apró részleteket. De ha étteremben gondolkodunk, hozzá ipai konyhát is kell elképzelnünk, sőt utóbbit a megvalósításkor ugyanolyan megfontoltan, gondosan megtervezni mint például a berendezést, az étlapot, a logónkat, az éttermi szoftvereket (melyhez az eSystem-et ajánljuk), éttermi tányérokat, evőeszközöket vagy a pincérek ruháját.

A nagykonyhai elszívó ventilátoroknak alapvetően két fajtája van: helyi vagy egész területre kiterjedő rendszer. Hogy melyiket választjuk, az szinte egyenesen következik a konyha paramétereiből: mérete, típusa, berendezése és persze a rendelkezésünkre álló összeg.

A helyi szellőztetők nagy előnye, hogy akár utólag is beszerelhető és olcsóbb lehet. Emellett a zsírpára rövidebb idő alatt eljut ide, mert célzottan a keletkezési helyéhez minél közelebb kerül kialakításra. Hátránya viszont, hogy a használt levegő visszaszivároghat a konyhába, és zsíros lerakódásokat okozhat. Az egész területre kierjedő szellőztető rendszereket általában nagyobb konyhákban alkalmazzák, legtöbbször a légkondicionáló berendezés részeként. Előnye, hogy a konyhai gépek elrendezése utólag is változatható, nem kell az elszívó berendezésekhez alkalmazkodni. Továbbá kellemes munkakörnyezetet eredményez, mert szinte láthatatlan, és hatásosan működik.

A leggyakoribb hibák a konyhai szellőztetők, elszívóberendezések tervezéseskor:

  • nem megfelelő ventilátor választása (nem hőálló, nem tisztítható stb.)
  • rossz helyre telepített elszívó
  • túl zajos a berendezés (az ilyen eszközöket általában kikapcsolják)
  • alultervezett teljesítény (a sütő-főző és egyéb berendezések száma, teljesítménye, hatásfoka mind fontos tényező, és alapos számítást igényel megállapítani, hogy milyen a megfelelő méretű és teljesítményű szellőztető berendezés)

 

Tehát, ha étterem nyitásáról álmodozik, már most jó felkészülni a nagykonyhai igények megfelelő tervezésével az esetlegesen felmerülő problémákra. Ha a szellőztetés kerül napirendre, forduljon hozzánk bizalommal, mi segítünk!