Látogató számláló

1
3
7
9
0
2
8
CIKKEK

Tervezés, telepítés, karbantartás

2012.01.24 16:16

Kinek kell a szellőzés a friss levegő? ....  MINDENKINEK!

 

 

Air Expo

 

 

Bevezetés:

 

  Ezt a részt azoknak a kedves látogatóinknak hoztuk létre, akik  érdeklődnek a szellőztetés iránt és megszeretnék osztani jó vagy éppen nem jó tapasztalataikat, sikeres vagy sikertelen próbálkozásaikat a légtehnika területén a többi olvasóval. Írunk tanácsokat, szerelési segédleteket, amikkel segítjük a nem szakemberek szellőzési gondjait megoldani.

 

  Várjuk kérdéseiket, felvetéseiket az info@nemesventilatorhaz.hu email címre  melyik téma érdekli látogatóinkat leginkább.

 

Nyitó téma: Kinek kell a szellőzés a friss levegő?

 

Mindenkinek!

 

  Egy lakásban, házban, kastélyban, palotában de még egy bunkerban is szükségünk van friss levegőre a helyiségeknek pedig szellőzésre.

 

  Nem tudnánk élni friss oxigéndús levegő nélkül. Közérzetünket nagyban befolyásolja a minket körülvevő levegő minősége. Egy elhasznált rossz minőségű légtérben az ember fáradtnak, levertnek érzi magát, állandó álmosság gyötri. A jó levegőn pedig még a kedvünk is jobb, gondoljunk csak arra milyen egy erdős hegyoldalon egy nagy slukk friss levegőt venni. A lakásunk, berendezési tárgyaink is meghálálják a megfelelő szellőzést. Az otthonunk minden zugának jól jön a friss levegő.

  Induljunk el a nappaliból ahol szinte az egész család együtt, viszonylag sokat tartózkodik. Nagy a légtér, de ha nem a kanapén tévézünk csak nyugodtan, esetleg vendégek, gyerekek népesítik be szobánkat, nagy mennyiségű levegőt használunk el. Esetleg  amerikai konyhánk van és a kellemes ételszag bejárja az egész nappalinkat, milyen jól jön egy nagyteljesítményű konyhai elszívó, egy központi szellőztető ventilátor, vagy egy mennyezeti ventilátor ha nincs lehetőségünk vagy télen kedvünk egy kiadós nagy kereszthuzatot csinálni. A hálószobában a kellemes és pihentető alváshoz a jó levegő elengedhetetlen. A fürdőszobában a fürdéskor, zuhanyzásnál, de még a mosáskor, teregetéskor keletkező nagy páratartalmú levegőt kell elszállítani és friss levegővel pótolni. A wc szellőzésekor a gyors intenzív légcsere általában a legmegfelelőbb. Kamrák, gardrób helyiségeknek sem árt egy minimális alap szellőzés.

  A múltban a szellőztetést inkább csak ablakokkal, társasházaknál légudvarokkal, gravitációs szellőző aknákkal oldották meg. Manapság nagy választékban fellelhetünk a legújabb technikai megoldásokkal szerelt szellőző gépeket, ventilátorokat amelyek mind műszakilag mind esztétikailag kifogástalanul szolgálnak minket mindennapjainkban. A különböző helyiségekben használatos ventilátorokról, elszívókról a későbbiekben külön-külön bővebben írok. Egy valami elöljáróban ami minden szellőzésre vonatkozik és sose felejtsük el: Ahonnan elszívunk levegőt oda be is kell engednünk!!! Különben a szellőztetésünk semmit sem fog érni!

 

További friss levegőben gazdag szép napot kívánok: Kelemen Zsolt

 

Szellő ablakventilátor

 

Fürdőszoba- wc  közvetlen falon keresztüli elszívással.

  Fürdőszobánk légcseréjét a legegyszerűbben, ha megoldható axiális azaz kisnyomású fali ventilátorral érdemes szerelni. Anyagilag is ezt lehet a legkevesebb összegből kivitelezni. Kiválasztjuk a megfelelő átmérőjű fürdőszobai ventilátort és ehhez mérten egy faláttörést készítünk a kültérhez kapcsolódó falon. Az elkészült furatba érdemes behelyezni egy fali átvezető csövet és méretre vágni. Gondolni kell arra, ha a kültéri fal még nincs bepucolva, szigetelve, a megfelelő hosszúságban túllógjon a cső a kültér felé.

  A fürdőszoba ventilátor kiválasztásához kérje szakemberünk segítségét. Egy fürdő-wc elszívásához 5-10 szeres légcserét érdemes számolni. Fali axiális ventilátorok között is óriási különbségek vannak. Először is a gépek márkája. A Nemes ventilátorház légtechnikai webáruház kínálatában, csak kiváló minőségű és garanciával rendelkező ventilátorokat forgalmazunk. Ezeken belül vannak közép és felsőkategóriás, prémium szellőztető ventilátor típusok. Ezek közötti eltérések adódnak a márkából, kinézetből, műszaki felszereltségből, fogyasztásból  és a hozzájuk tartozó szolgáltatásokból. Megkülönböztetünk alacsony fogyasztású /eco,lo-carbon,ultrasilence/ 2-10W, golyós illetve sikló csapággyal szerelt, elektromos zsaluval, vissza huzat gátlóval vagy egyikkel sem rendelkező, időrelés illetve alap típus, páraérzékelős, mozgásérzékelős, fényérzékelős, húzózsinóros indítású ventilátorokat. Az alacsony fogyasztású szellőztető ventilátor fajták EC motorral szereltek és megelégszenek 2-10W áramfogyasztással óránként. Ezeket a ventilátorokat a prémium kategóriába sorolják a gyártók, halk járásuk és kimagasló esztétika megjelenésük miatt.

  Egy mennyezeti ventilátor beszerelése esetén érdemes erősebb golyós csapággyal felszerelt típust választanunk. A mennyezeti ventilátor típusok között vannak a belső elektromos zsaluval szereltek, melyek egy zsalunyitó automatika segítségével nyitják majd zárják a zsaluleveleket. Vigyázzunk, ez bűzzárást nem biztosít! A vissza huzat gátlóval szerelt mennyezeti ventilátor csőcsonkjának végén egy kis visszacsapó szelep van, amely megakadályozza, hogy a külső levegő visszafelé áramoljon. Ez a mennyezeti ventilátor fajta sem alkalmas bűzzárásra!

  Az időrelés ventilátorokban egy panel biztosítja a kellő után futást a gépnek, hogy a helyiségnek az után szellőzése biztosítva legyen. / WC-nél a szagok, fürdőnél a páratartalom miatt ajánlott/. Sokféle időrelével szerelik a szellőztető ventilátor típusokat. Vannak előkésleltetést majd utánfutást biztosítók vagy akár még időintervallum beállítására is képesek. Általában márkafüggő, hogy melyik szellőztető ventilátor típust milyen időrelével szerelnek. Fontos, hogy bármely időrelés szellőztető ventilátor üzemeltetéséhez egy fix áramforrást is ki kell építeni a ventilátor bekötéséhez. A hygro-s, páraérzékelős ventilátorokban az érzékelő a megnövekedett páratartalomra reagálva kapcsolja a ventilátort. Több féle bekötési módozata lehet, de itt is fontos az állandó fázis megléte. A mozgás vagy jelenlét érzékelős ventilátoroknál a beépített érzékelő indítja majd állítja le a ventilátort.

  A húzózsinóros változatoknál a kézi zsinóros indítással tudjuk beindítani a szellőztető ventilátor működését, majd az újbóli meghúzással állíthatjuk meg. Ahol az adottságok miatt nem kivitelezhető a falon keresztüli szellőztetés, oda radiális /centrifugális/ vagy egycsöves rendszerű kishelyiség elszívó ventilátor elhelyezését ajánlom, amit a következő írásban jobban kivesézve osztok meg a kedves olvasókkal.

 

Fürdőszoba-wc  radiális-centrifugális vagy egycsöves rendszerű elszívó  ventilátor

  Ahogy az előző írásban ígértem, most a nagyobb nyomású kisventilátorokról írok. Ezek a gépek a levegőt a lapátozásuk miatt jóval hosszabb csőszakaszokban tudják elszállítani mint axiális társaik. Ezek a lápátok egy mókuskerékre hasonlítanak.

  Társasházaknál vagy ott ahol egy strangra több kishelyiség csatlakozik és mindegyiknek egyedi elszívása van vagy az adott helyiségből csak egy hosszú csőszakasszal tudják eljuttatni a levegőt ott alkalmazzák legfőképpen.  Az egycsöves rendszerű név  is ebből a módozatból ered. Egy csővezetékre csatlakozik több szellőztető ventilátor. Ezek mindegyike visszacsapó szeleppel van ellátva, hogy a másik helyiség ventilátora ne dolgozzon be az éppen nem használt helyiségbe. Figyelni kell, hogy a kiválasztott szellőztető ventilátor milyen visszacsapó szeleppel van ellátva! Vannak komoly bűzzáró szeleppel ellátottak és egyszerűbb visszacsapó szeleppel szerelt szellőztető ventilátor típusok is. Érdemes mindig megérdeklődni vásárlás előtt szakboltunkban.

  Egy társasháznál ha egy csőre dolgoznak a ventilátorok a kivitelező remélhetőleg csak radiális ventilátorokat szerelt be a tervek szerint mert ezek hiánya a későbbiekben sok kellemetlenséget okozhat számunkra. Ezek között is van több típusban, kinézetben, műszaki tartalomban különböző. Falon kívüli amit a fal síkjára szerelnek vagy süllyesztett kivitel amit a falba, álmennyezetbe tudnak helyezni.  Bizonyos típusok süllyesztett változatainál megoldható a wc csésze közvetlen megszívása is.  Kinézetre vannak kisebb „ducibb” amiben a járókerék kisebb átmérőjű de szélesebb és ránézésre nagyobb de vékonyabb házban lévők. Egy lényeges szempont még, hogy szűrővel el van-e látva a szellőztető ventilátor. A szűrő a berendezés élettartamát nagyban befolyásolja. A helyiségből beszívott levegő tele van porral, szöszökkel, ami a járókeréken és a házban lerakódik.

  Fontos, hogy a szűrővel ellátott ventilátorok szűrőbetétjét időközönként takarítani kell mert a szűrő elkoszolódása esetén az teljesen elzárhatja a levegő útját, mely a motor meghibásodásához vezethet!  Itt is nagyon fontos a levegő utánpótlás megléte melyet ezeknél a szellőztető ventilátor típusoknál még inkább szem előtt kell tartanunk. Nem elég a kulcslyuk vagy némi rések az ajtón! Megfelelő nagyságú ajtórács, dekorluk , küszöb nélküli helyiségben az ajtó alatti légrés kell! Nagyon sok szellőztető ventilátor megy tönkre a megfelelő levegő utánpótlás hiánya miatt arról nem is beszélve, hogy így a szellőzés sem megoldott. Műszaki tartalom tekintetében szinte minden ugyanúgy megtalálható, mint az axiális ventilátorok választékában.

 

Fürdőszobai páraérzékelős ventilátor

 

Háztartási konyhai páraelszívók

  Ebben a részben az otthoni konyhánkba szánt páraelszívó ventilátorok kiválasztásához  próbálok némi segítséget nyújtani. A Nemes légtechnikai szaküzlet kínálatában  a Multikomplex Budapest Kft által importált kiváló minőségű,  ár-érték arányban szinte legjobb Cata,Falmec,Nodor és Davoline konyhai páraelszívókat forgalmazzuk. A készülékekre minimum 3 év teljeskörű  garanciát biztosítunk. Ezeken a márkákon belül megtalálhatóak a legegyszerűbb elszívóktól a luxus, csúcs kategóriás készülékekig  minden változat. A gyártók minden évben előrukkolnak valami újdonsággal amelyet  a vevők növekvő igényeihez igazítanak. Teljesítményben, designban jobb és jobb változatok készülnek el.  A megrendelők kérése általában mindig ugyanaz: - nagy légszállítás, -csendes üzem,- keveset fogyasszon! 

  Már a  kiválasztásnál és utána a szerelésnél  is betartjuk a kellő műszaki instrukciókat, elégedettek leszünk gépünkkel.  A kiválasztásnál első szempont hogy hova szereljük a páraelszívót . Falra, sarokba, konyha sziget fölé, beépítjük a konyhabútorba vagy a szekrény alá. Ezt eldöntve keresgélhetünk a típusok között.  A légszállítást a beépített vagy külső motor teljesítménye és a kivezetésre használt cső mérete határozza meg. Most szeretném felhívni a figyelmüket, hogy egy bikaerős motor sem tud dolgozni megfelelően egy aláméretezett kis csőhálózaton! Erőlködik, hangos lesz és szinte semmit nem szív az elszívó ha kicsi a cső átmérője, ha túl hosszú a csőrendszer, ha nincs megfelelő levegő utánpótlása a helyiségnek.

  Még ha egy nagy amerikai típusú konyhában üzemeltetünk egy jó teljesítményű elszívót, akkor is az ellentétes oldalon ha megoldható minimum bukóra nyissunk meg egy ablakot, hogy a kívánt légmennyiség bejusson a helyiségbe. Meglátják, érezhető a változás az ablak megnyitása után! 

  Nappalis konyha: 40m²x3m=120m³     Konyhai elszívó: 800m³/h  ~ 6 x légcsere amely szerint 10 percen belül  az elszívó nem tudja produkálni a kellő elszívási intenzitást. Az elszívókat vagy szabadba történő kivezetéssel vagy szénszűrő behelyezésével belső keringetésre  alkalmazhatjuk.  Az idei év szenzációja a Falmec  E. ion elszívója, amely nem csak megszünteti a kellemetlen konyhai szagokat, de tisztítja és frissebbé teszi a lakás levegőjét. Az E.ion rendszerű elszívó lehetőséget biztosít, hogy megszüntessük a konyhai füst, szagok és pára elvezetésére szolgáló légtechnikai csövek kiépítésével járó munkálatokat és anyagköltségeket. Ezáltal sokkal egyszerűbb az elszívó telepítése szinte bárhová.

//www.youtube.com/watch?v=JyUE0iDlPzg 

 

Páraelszívó fürdőszobába

 

Jön az ősz, közeleg a tél.

  Mostanában egyre többször és többet foglalkozunk a modern nyílászárók valódi veszélyeivel.

  A modern nyílászárók kiválóan szigetelnek, csökkentik a hőveszteséget és akár több ezer forintot is spórolhatunk a gázszámlánkon.

  Ez a kitűnő szigetelőképesség azonban, kellő körültekintés hiányában, akár komoly problémákhoz is vezethet.

  A régi ablakok, ajtók esetén akkor is járt a levegő, amikor a legkevésbé sem szerettük volna, a mai nyílászáróknál a problémát ennek ellentéte jelenti. Ezek ugyanis zárt állapotban nem engedik szellőzni a lakást, ami akár nagyobb bajt is jelenthet, mint a magas gázszámla.

  Szellőzés hiányában ugyanis a lakásban felgyülemlő pára nem tud a szabadba távozni, hanem az épület leghidegebb pontjain lecsapódik. Ez a nedves környezet pedig kiváló táptalaj a különböző penészgombák számára.

  Épp ezért még az ablakok és ajtók beszerzése és beszerelése előtt gondoljuk át a szellőztetés kérdését, konzultáljunk szakemberrel!

  A tervezés során lehetőségünk van automata vagy akár hővisszanyerős  szellőztető rendszert is rendelni lakásunkba.

  Valaki nem kedveli vagy nem engedheti meg magának a komplett rendszereket, választhat olyan ablakot, amelybe résszellőző van építve. Ezek utólagosan is betehetőek a nyílászárókba vagy van falba építhető kivitel is.

  Ha pedig úgy gondoljuk, hogy ezek a megoldások a lusták és figyelmetlenek számára készültek, akkor maradhatunk a hagyományos módszernél és az ablakot kinyitva kicserélhetjük a helyiségek levegőjét. Ekkor szellőztessünk rendszeresen, rövid ideig és intenzíven. Az ablakot 5-10 percig tárjuk ki, majd zárjuk vissza. Így a helyiség nem veszi át a kinti hőmérsékletet, de az elhasznált levegő viszont felfrissül.

  Egy biztos, a lakás szellőztetését mindenképpen biztosítanunk kell, hogy több év elteltével is lakásunk kellően szép állapotban maradjon.

 

Szellőztető ventilátor